Sida 1 av 1

FAQ: Allmänna skötselråd och tips…

InläggPostat: sön okt 13, 2013 7:08 pm
av Demokid
Hej

Jag tänkte att denna tråd skulle vara till för allmänna skötselråd av en X1/9. Som nybliven ägare har man många frågor. Kanske kan man samla de vanligasta frågorna i denna tråd, t.ex. Vilken typ av motorolja / växellådsolja bör man använda i en X1/9, hur rostskyddar man på bästa sätt, länkar till bra sidor m.m.

MVh
Magnus

Re: FAQ: Allmänna skötselråd och tips…

InläggPostat: fre okt 18, 2013 10:18 am
av Demokid
Bra Information från Ingper:


Motorolja:
Vanlig mineralolja. SAE10W-30 eller 10W-40.

Olja växellåda:
SAE80/90, GL1-typ. OBS !! Inga "moderna" av typ GL4-GL5 (EP/hypoid), de kan göra slut på lådan på nolltid. Toleranser och material i lådan kan ha problem med GL4/GL5. GL1 finns på bl.a. Lantmännen, men man får köpa en 20l-dunk. Är man osäker eller inte hittar rätt olja fungerar en tjockare motorolja, typ SAE20W-50 rätt hyfsat. Den svindyra oljan "MTL red" (Mekonomen m.fl.) lovprisas av amerikanarna i X1/9, men den är tunn och fick lådan på vår ena bil att börja läcka i o-ringarna på två ställen....

Luft och oljefilter:
Luftfilter = Eurosport UK eller Biltema (Ritmo t ex). Oljefilter: art. nr 50-112 på Biltema eller liknande. Väldigt många Ford har samma gänga och diameter, ett "finare" filter är t ex OC606 (Mekonomen). Men vaddå, det mesta som finns att köpa idag är bättre än det bilen konstruerats för

Tändstift:
Tändstift - nja, det mesta till Uno/Ritmo fungerar. Men om man vill ha fina stift kan man köpa de fyrelektrods som Eurosport UK säljer. Minns inte fabrikatet.

Re: FAQ: Allmänna skötselråd och tips…

InläggPostat: fre nov 01, 2013 2:06 pm
av Demokid

Re: FAQ: Allmänna skötselråd och tips…

InläggPostat: sön maj 03, 2020 9:35 am
av TimCurtis
Demokid, tack för all den uppdaterade informationen. Detta är användbart för dem som kör nyligen och för människor som ibland blir förvirrade över sitt val. förresten, dina selectons är rimliga och upp till marknaden. jag gillar det.